Мозамбик започна да изнася втечнен природен газ за  Европа, съобщи

...
Мозамбик започна да изнася втечнен природен газ за  Европа, съобщи
Коментари Харесай

Европа вече внася газ и от Мозамбик

Мозамбик стартира да изнася полутечен природен газ за  Европа, заяви BBC. Втечненият газ е създаден в офшорна апаратура, ръководена от италианската компания Eni, само че правата за неговото закупуване държи английският петролен колос BP.

Синьото гориво е отпътувало с английски товарен транспортен съд за Европа. Крайната му дестинация обаче към момента е неразбираема. Пратката потегля в миг, когато Европа търси различни източници на газ, до момента в който се пробва да понижи зависимостта си от Русия. Още през октомври Европейски Съюз се обърна към Африка с вярата да му обезпечи нужното многообразие в снабдяването със суровината. Лидерите на Германия и Полша посетиха при започване на предишния месец западния бряг на континента, където въпреки и към момента незавършен, се построява терминал за полутечен природен газ.

Мозамбик се надява да стане един от най-големите експортьори на природен газ в света, откакто през 2010 година откри находище в северната провинция Кабо Делгадо. Усилията на властта в тази посока обаче бяха възпрепятствани от 5-годишен ислямистки протест, който умъртви повече от 4000 души и остави стотици хиляди без дом в провинцията.

Правителството има вяра, че откриването на газ ще даде подтик на стопанската система, само че президентът Фелипе Нюси изясни, че Мозамбик ще продължи да се концентрира върху „ обичайни действия “, като селско стопанство, лов на риба, туризъм, с цел да реализира развиване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР